2010-års värsta TV-ögonblick

Generellt så har TV varit ett ganska fint TV år. Vi fick bland annat en omtvistad men efter en repristittning ganska fin avslutning på Lost.

Årets värsta TV-ögonblick var dock allt annat än fint. Riksdagsvalet 2010 var för många en stor besvikelse. Kanske mer än vanligt med Sverigedemokraternas intrång i riksdagen. Ifall TV4:s och SVT:s valbevakning var en katastrof av liknande magnitud ska jag låta vara osagt – dock kan vi troligen enas om att valutfrågningarna, de TV-sända debatterna och kanske framförallt valvakan på SVT var ett nytt lågvattenmärke.

Det finns onekligen många klavertramp i årets riksdagsval bevakning. Exempelvis överanvändandet av applåder, de alltför korta meningsutbytena, snuttifieringen och personifieringen av politiken samt bristen på reflekterande debatt och samtal; avvikelser som liksom kulminerade i SVT:s satirprogram ”Elfte timmen” (vars enda värdiga och roliga element var Kalla Lindhs återkommande inhopp) och SVT:s valvaka.

Jenny Maria har fint sammanfattat tankarna hos många av oss med citatet: ”In the pale light of hunted pleasure I become afraid I shall never know my sorrow”.

Kulmineringen av det osmakliga låter jag illustreras med lånad illustration från Mitt eget jävla narnia.

Dock så fanns det ett fint undantag i valbevakningen. TV4:s partiledardebatt den 16 september avslutades på ett värdigt sätt när den ständigt bespottade Peter Jihde tog en paus från den sedvanliga utfrågningen och bad partiledarna och säga någonting snällt om sina motståndare – det må inte vara den viktigaste aspekten av politik men respekten för motståndaren är ändock en viktig komponent i det demokratiska samtalet.

Sebastian

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: