Fringe-vinjetter

En text om säsong två av Fringe kommer förhoppningsvis snart.

Tills dess kan vi njuta av Fringe-vinjetten, och kanske speciellt i hur seriens skapare samt vinjettmakaren Andrew Kramer stundtals anpassar vinjetten till seriens gång.

Originalet är inte så mycket att orda om, det är en ganska enkel och snygg vinjett där olika ”fringe-sciences” (vilket ungefärligen kan översättas till ”tvivelaktig vetenskap” eller ”periferiell vetenskap”) flyger förbi tillsammans med halvt definierbara objekt och en stämningsfull medlodislinga – stilrent och snyggt.

BTW ett litet sidospår, kudos till Teresa på Weird Science för hennes mycket roliga beskrivning av vinjetten ”som förhåller sig till X Files som Smurf Hits förhåller sig till experimentell house” :).

Ibland så ändrar seriemakare på vinjetten –  oftast käns det ganska tröttsamt men ibland funkar det till och med. I Fringes fall har vinjettmakarna gjort flera bra vinjettändringar. Exempelvis i 1980-tals flashbackavsnittet där en 1980-tals mimande vinjett fick ersätta den vanliga vinjetten.

Många utropstecken och pluspoäng till smaken att hos skaparna att i 1980-tals vinjetten haft den goda smaken att lägga till ”personal computing” som en av introts ”fringe sciences”!

Utan att spoila för mycket så kan jag väl avslöja att Fringe mer och mer handlar om parallella universum – vilket behandlas av vinjettmakarna genom en liten men mindre subtil addering av rött färgfilter.

Stilrent, stämningsfullt, passande i den narrativa helheten. Frågan är dock om någon kommer att kunna slå världens coolaste vinjettförändring – när Lost gick från svart till vit.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: