Allentsteig (2010)

Allentsteig är en av två dokumentärfilmer som jag såg på Göteborgs filmfestival.

Dokumentären handlar om det Österrikes största militära träningsområde ”Allentsteig” och vi får möta en mängd personer som har någon typ av band till området. Militärerna som övar på området, boende i omgränsande byar, en miljöinspektör som granskar faunas utbredning på området osv.

Saxat från filmfestivalens programtexter:

Det har varit militärt område ända sedan 30-talet, då nazisterna tvångsförflyttade 7 000 människor för ändamålet. Var det en slump att det var just där? Härifrån härstammade en del av Hitlers släkt. Var det någonting han försökte dölja om sitt ursprung? Detta är ett av spåren i filmen. Vi möter också några av de som tvångsförflyttades på 30-talet.”

Jag trodde att sensationalism över Hitler spåret skulle vara det bärande i Nikolaus Geyrhalters dokumentär. Istället fick jag en långsam, reflekterande och tidvis mycket vacker dokumentärfilm om ett geografiskt område. Visst så är de olika personerna som vi träffar viktiga men själva området ”Allentsteig” är dokumentärens självklara blickpunkt och gestaltas på ett närmast levande sätt.

Det är en odramatisk dokumentär utan direkta svar och frågor. Helheten är dock befriande eftersom Geyrhalter fångar det unika med ett rum och hur de individer som för tillfället befolkar rummet påverkas av dess unika karaktär.

En mycket originell historia vars sinne för komposition passar sig för dukens storlek.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: