Trio Alla hjärtans TV

Så då var det Alla hjärtans dag igen, finns det någonting som passar en TV-blogg mer än att rekommendera en trio TV-avsnitt med anknytning till kärlek beyond röda rosor och teddybjörnar? Tror inte det.

Lost 0304 – Every Man for Himself

Avsnittet kretsar kring Sawyer och temat “con” (bedrägeri). Sawyer och Kate hålls fångna i djurburar hos ”The Others”.  En sak leder till en annan och Sawyer får en pacemaker inopererad som om Sawyers hjärta når 140 slag per minut kommer att få hjärtat att explodera. Vilket illustreras för Sawyer genom en kanin. Ben kväver Sawyers lust till frihet genom att hota att operera in en likadan pacemaker i Kates bröstkorg om Sawyer berättar för henne vad som hänt.

Pacemakern är kopplad till ett armbandsur på Sawyers arm som piper när hjärtslagen närmar sig 140. Ögonblicket då Sawyer ser Kate byta om medan pipen eskalerar är obetalbart och i seriens kontext väldigt, eh, söt.

Utifrån min beskrivning av avsnittet så kanske inte bedrägeri är så passande för ett Alla hjärtans dag-avsnitt, men kärlek och bedrägeri går stundtals hand i hand – speciellt när det handlar om vad som är sant och vad vi är beredda att ge upp för någon som vi älskar.

Lost blev inte mer romantiskt än så.

The O.C. 0214 + 0416

The Rainy Day Women (0214) för den kanske mest romantiska scenen någonsin. En sprakande urladdning känslor men en vackert briljant passning till en av populärkulturens allra största.

The End’s Not Near, It’s Here (0416) för ett avslut som å ena sidan känns fullkomligt logiskt å andra sidan känns nästan mot alla odds. Jag erkänner att jag är löjligt förtjust i O.C. och att jag med ålderns visdom förstår att ett verkligt förhållande som Seth & Summers är dömt att misslyckas. Kanske är det därför som jag håller Seth/Summers idealiserade version av förhållandets kakofoniska helvete väldigt högt. Kanske är det för att jag är en sucker av tanken på kärlek vid första ögonkastet. Kanske är det för att jag fortfarande ser väldigt mycket av mig själv i Seth. Oavsett vilket så är Seth/Summer min eviga måttstock på hur fluffig TV-kärlek ska uppstå, utvecklas, blomstra, dö, återuppstå och slutligen för evigt existera.

House M.D. 0311 – Words and Deeds

Tyvär är Words and Deeds mest ihågkommet som avsnittet som avslutade den dramatiska bågen med polisen Tritter. Vilket är lite synd. Avsnittet är enligt mig ett av de där klassiska House M.D. avsnitten som blandar sjukdoms- och personnarrativa inslag till en gripande symbolisk massa.

Det medicinska mysteriet i detta fall kretsade kring brandmannen Derek som uppvisade symtom av andropause (det manliga klimakteriet) efter diverse tester så kommer teamet på att Derek enbart får dessa symtom när hans kollega Amy är närvarande, som i sin tur är förlovad med Dereks bror. Teamet kommer fram till att Derek lider av ”Takotsubo cardiomyopathy”, också kallat för ”Broken heart syndrome” vilket bokstavligen är på väg att döda Derek när han ser Amy med en annan man. Derek väljer att hålla sina känslor för sig själv och genomgå elektrochockterapi som inte bara raderar hans minnen av Amy utan alla minnen som han har, de facto utplåna hans personlighet.

Avsnittet kunde ha slutat här men istället skruvade författaren Leonard Dick till manuset så att teamet kommer på att Amy inte alls är förlovad med Dereks bror, allt var påhittade minnen pga.en meningiom i ryggraden som förhindrade hjärnans blodupptagning.

Uppfuckat. Gripande. Storslaget.

Annonser

2 svar

  1. Naaw, the rainy day woman, ett av mina all time favourite-tvavsnitt! och det när seth står på the coffee cart och deklarerar sin kärlek till summer.

  2. Coffee cart-avsnittet skulle självklart varit med!

    Sebastian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: