”Händelseförloppen rör sig samtidigt framåt och bakåt. Likt i Star Wars är det de mörkaste hemligheter som med tidens gång kommer fram ur det förflutna.”

Inte mycket uppdateringar ifrån oss på /TV. Karin skriver uppsatser. Själv kämpar jag med Arkiv X.

Jag och Lundin började nämligen för några veckor sedan med att se om samtliga 202 avsnitt. En uppgift som inte görs över en kafferast och så här långt har vi kommit till S04E09 (Tuska).

Redan här blir det svårt att sammanfatta en serie vars naivistiska paranoia och ganska eklektiska bredd av spretande temamytologi inte riktigt låter sin fångas.  I min mening är det dock i säsong fyra som seriens guldålder börjar. Vi har introducerats till huvudkaraktärer (Mulder, Scully), sidokaraktärer (Skinner, ”Lone Gunmen”,”Cigarette Smoking Man”, Krycek, osv.), viktiga mytologiska teman (hybrider, kloner, svarta cancer, bin, vaccinationsparanoia, kolonisering, navajoindianer osv.), dessutom så höjs budgeten och själva hantverket finslipas. Serien håller med andra ord sakta men säkert på att foga ihop sig och fånga den där typiska Arkiv X känslan.

Med det sagt, tidigare säsonger har självklart kvalitéer, bara det att serien såhär långt ständigt lyckats med att bli bättre på att maximera dessa kvalitéer.

Det finns mycket att skriva om serien, så många trådar som fortfarande känns aktuella, om inte för att paranoia och konspirationsteorier känns så mycket mer socialt accepterade idag, när till och med Sanningsrörelsen behandlas på Agenda och Debatt. Vilket är ett intressant sidospår som jag hoppas återkomma till.

Dock finns det avsnitt som är viktigare än andra och primärt är jag mest intresserad av mytologi. Därför tänkte jag under de följande veckorna precisera mina tankar om vissa enskilda avsnitt. Först ut, S04E07 (”Musings of a Cigarette Smoking Man”).

Titeln på detta inlägg är ett citat från en av världens bästa texter om Arkiv X (MOLEKYLER #1)

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: