Harper Valley PTA x3

Vi fortsätter vår lilla resa genom musiknarrativa förlängningar till den rörliga filmens värld. Även denna gång i avstamp från en countrydänga från slutet av 1960-talet: Harper Valley P.T.A, skriven av Tom T Hall, mest känt framförd av Jeannie C. Riley.

Låten kretsar kring den ensamstående mamman ”Mrs. Johnson” (senare med förnamnet ”Stella”) i den konservativa och hycklande småstaden Harper Valley. Johnsons dotter kommer en dag hem med en lapp från den lokala ”parent-teacher association” (tänk ”Hem & Skola”) som anmärker på Johnsons explicit korta kjolar och påstått tvivelaktiga leverne (”you’re wearing your dresses way too high. It’s reported you’ve been drinking and a-runnin’ ‘round with men and going wild”). P.T.A. konkluderar att hon inte är en bra förebild för sin dotter.

Johnson blir fly förbannad och beslutar sig för att bevittna ett P.T.A. möte och föra sin talan – vilket hon gör med bravur. Johnsson påpekar att mötesdeltagaren Bobby Taylor har bjudit ut henne, trotts att han är gift och att Mrs. Taylor hanterar hans svek genom att supa, att föreningsmedlemmen Mr. Baker antastat sin sekreterare till den grad att hon lämnat staden, att P.T.A.-medlemmarna Mr. Harper och Shirley Thompson dricker för mycket och avslutar med ”Then you have the nerve to tell me you think that as a mother I’m not fit. Well, this is just a little Peyton Place and you’re all Harper Valley hypocrites”.

3:14 sekunder långt brandtal mot småstadens hyckleri och småsupna moralism.

Förvisso stoft för en narrativ förlängning men det förvånar mig att låten inte bara gav upphov till en långfilm, 1978-års ”Harper Valley P.T.A.” utan också en 30 avsnitt lång TV-serie vid samma namn som kom 1980 (båda med Barbara Eden i huvudrollen).

Jag har inte sett filmatiseringen och av TV-versionen verkar det bara finnas ett helt avsnitt på YouTube och kan således inte uttala mig värst om narrativets helhetskvalitéer. Avsnittet på YouTube är inte speciellt bra, snarare skrämmande uselt, men som koncept är det mycket älskvärt.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: