Elden är släckt

Jubileumet till Strindbergs ära skulle en stilla lördagskväll firas genom en filmad dramatisering av Strindbergs ”Leka med elden”, uppsatt på Dramaten av Valdemar Holm och Bente Lykke. Å ena sidan var jag peppad – mina minnen av Alf Sjöbergs ”Fröken Julie” och framförallt av Bo Widerbergs ”En far” (dramatisering av Fadern) är fortfarande väldigt starka.

Dock borde jag blivit nervös eftersom programinformationen stipulerade ”en annorlunda och personlig tolkning för tv”…

…och annorlunda blev det.

Dramatiseringen hade alla förutsättningar att bli bra pga. projektets samlade kompetens men vad jag antar var ett försök att göra formatet, filmad teater, ”hetare” gjorde det nästan outhärdligt – framförallt genom upprepade intrång i det visuella fältet. Som klippningen – den infernaliskt usla klippningen! Där ett extremt störande bruk av övertydliga och dramaturgiskt illogiskt utvalda textgrafikinslag som exempelvis accentuerade repliker fick Strindbergs ömma, sorgliga och humoristiska manus att kapsejsa. Att dessutom leka med bildperspektiv och zooma in fötter gjorde inte saken bättre. När slutscenen sedan kom med ett fånigt inklipp av textrader från Johnny Cashs cover på Nine Inch Nails Hurt hade jag redan gett upp.

Filmad teater” används ibland som skällsord men i relation till ”Leka med eldens” underligt sönderklippta TV-dramatisering så känns det gamla DDR-TV formatet fräscht och nästan innovativt. All TV-dramatik behöver inte ”filmatiseras” eller ”hottas upp”.

Har jag något positivt att säga om eländet? Tja, manuset var ju bra i alla fall men Strindbergs eld, den största i Sverige, släcktes när projektet kapsejsade som Costa Concordia.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: