Red State (2011)

Saxat från Göteborgs internationella filmfestival:

Ett gäng ungdomar tror att de ska möta en mogen dam som ska hjälpa dem med sexuella tjänster. Istället hamnar gänget som gisslan i en religiös sekt. En stark, karismatisk pastor håller sin församling i ett järngrepp. De är utvalda och vet att de en dag kommer att bli attackerade, och har därför beväpnat sig till tänderna. Filmen är tydligt inspirerad av händelserna i Waco 1993, där sektledaren David Koresh ledde sina anhängare in i döden. En mycket stark uppställning skådespelare med bland andra John Goodman som polis gör filmen till mer än en spännande thriller ? det är en film om vad dogmatism kan leda till. Regissören Kevin Smith har tidigare utmanat katolicismen i Dogma. Här är det protestantismen som står i blickfånget.

 

Lika bra att förvarna redan nu, jag älskar Kevin Smith och hans vision, humor, filmer, podcasts… jag har helt enkelt noll integritet när det gäller att skriva om honom.

Hans nittiotal var en paradgata av nördig humor, sammanvävda kring View Askewniverse . Karaktärer & skådespelare återkom och Smith hade en klar vision (och mycket humor). Clerks, Mallrats, Chasing Amy och Dogma är fortfarande favoritfilmer, speciellt Chasing Amy med sitt mörkare anslag står mig varmt om hjärtat. Hans 00-tal var spretigare. Lysande filmer som Clerks II blandades med värdelöst skräp som Jay and Silent Bob Strike Back.

De senaste åren har det varit roligare att skriva om hans föreläsningar och podcaster än hans filmer. Jag är i och för sig en av dem som älskar den publika floppen Zack & Miri Makes A Porno en film som fungerar som en bra brygga mellan 90-talets amerikanska stoner- och slackergenerationsporträttör (Kevin Smith och Jason Mewes) och dess 00-tals dito (Judd Apatow och Seth Rogen). Dock var hans senaste film, Cop Out, både en publik- och kritikerflopp som inte ens jag kan stå bakom. Så det var inte så förvånande att Smith publikt ventilerade att han kanske var färdig med film.

Sedan dess har jag inte orkat följa alla turer i hans karriär. Jag har dock skrattat och gråtit till Jay & Silent Bob Get Old – speciellt i början på serien där Jason Mewes tragikomiska väg ner i droghelvetet skildrades på ett naket sätt. Jag har också i all ärlighet inte orkat följa alla turer kring distributionen av Red State – Smiths tematiska och kreativa nytändning.

Men då är den här. Kvar från Smiths komedier är lite hederlig sexfokuserad dialog i filmens början men Red State är ingen komedi. Det är ett mörkt, våldsamt och otäckt thrillerdrama. Mer intensivt filmad än någon av hans tidigare filmer. Fylld med nya skådisar och nya teman och kanske för en ny publik?

Som sagt så är Red State en nytändning, det är en tät film som är strukturerad film i tre akter – Smiths tidigare fans känner igen sig i den första akten trotts att oron ligger i luften, akt två är skräckfokuserad med läskiga vibbar och religiösa missdåd och filmens bästa scen, den minuter långa monologen av sektledaren spelad av en mästerlig Michael Parks. Filmens avslutande akt är mer actionbetonad och fylld med sparkar åt skogstokiga religiösa och smutsiga myndighetsförfaranden. Men filmen är långt ifrån svart/vit. Det finns medmänsklighet i sekten och det finns (typ)goda agenter.

Det finns dock våld i överflöd och ett slut som å ena sidan visar en cynism mot myndighetsförfarande som är ny för Smith å andra sidan rofyllt jovialisk som man kan tänka sig att Smith skulle vilja vara oftare.

Jag blev riktigt rörd över att Red State var utsåld på Göteborgs internationella filmfestival och att applåderna efter filmen var genuina. För Smith förtjänar en succé och om detta är en indikator för vad Smith vill syssla med i framtiden så blir jag väldigt glad – för Red State är en bra film. Det är ingen perfekt film men det är en förbannat bra nytändning. Således får vi hoppas att Smiths nästa film Hit Somebody inte blir avslutningen på hans filmkarriär utan blott fortsättningen på dess akt två.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: