The student (2011)

Saxat från Göteborgs internationella filmfestival:

Santiago Mitre berättar i sin mycket imponerande regidebut en febrig, dialogdriven historia som utspelar sig i en lynnig universitetsmiljö. I filmens epicentrum står den stilige studenten Roque (Esteban Lamothe, perfekt i rollen) som faller för en radikal lärare och själv trasslar in sig i en värld av hetlevrade aktivister där politik är rävspel och makt, förförelse och moralisk dimma. Den nerviga handkameran speglar Roques återhållsamma energi, och hans resa i filmen påminner om den som huvudrollen Malik gjorde i franska fängelsefilmen En Profet. Ett tidlöst och platslöst politiskt drama, men också ett knivskarpt porträtt av en ung man i början av sitt vuxna liv. Mitre har med rätta redan kallats en sydamerikansk Aaron Sorkin (manus till Vita huset och The Social Network).

 

”- Alltså blev han screwed eller blev den andra screwed?

– jag vet inte, någon blev screwed.

– ja men vem? Han eller han?”

Den tjuvlyssnade konversation ovan visar att uppenbarligen var jag inte den enda som tröttnade på den politiska historien av filmen – för herregud, politiska ränker är förträffligt stoff, men då får det handla om något reellt eller något som jag kan relatera till, inte ombudsmanspositioner på ett universitet.

Annars är det alltid kul att se att marxister fortfarande käbblas i bokstavsförkortningar till fraktioner och filmen är fint inspelad och man gillar somliga av karaktärerna (vilket inte alltid är fallet i politiska raffel) men jag blir ärligt talat trött av att bara tänka på filmen och refererar till Lisa Meyer som skriver bra om filmens tillkortakommanden. Synd eftersom det mesta förutom politiken funkar bra.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: