Without (2011)

Saxat från Göteborgs internationella filmfestival:

Joslyn har anlitats för att ta hand om Frank, en rullstolsburen grönsak, under några dagar då hans familj ska resa bort. Innan familjen lämnar över ansvaret redogör de för ?Bibeln?, en samling strikta regler för hur Frank ska skötas. Men ensam med Frank i det ödsliga huset tar det inte lång tid innan isolationen gnager sig in under huden på Joslyn, och budorden bryts ett efter ett. Märkliga saker börjar hända samtidigt som Joslyn tvingas konfrontera obekväma sanningar om sig själv, sin kropp och sin sexualitet. En finstämd psykologisk thriller som med små medel och millimeterprecision fångar åskådarna i ett järngrepp. En mycket imponerande debut av Mark Jackson, och inte minst av Joslyn Jensen i huvudrollen.

 

 

Kvalitativt hantverk, suggestiv stämning, krypande känsla… jag borde omfamna Jacksons film fullt ut. Men, en helt självklar del av narrativet är tristessen och isolationen som Joslyn går igenom vilket är… ganska trist. Tyvärr, för när filmens thrillerinslag får spelas ut är det riktigt spännande och när slöjan framför Joslyns hemligheter glider av är det riktigt gripande.

Har du undrat hur en amerikansk indiefilm skulle tackla comming-of-age med lite köns- och samhällskritik insprängt med spökvibbar och ”naket” förhållningssätt till kroppar (klart du har!) – då är denna för dig.

Kudos till Ron Carrier som spelar invalid på ett… tja gripande sätt.

Kudos till Joslyn Jensen för en framtida karriär som har mycket som talar för den.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: